Sista utvägen är som sagt att köpa en ny dator. Har du testat alla tips som fungerar inom mjukvara, och även på lite förslag under rubriken hårdvara, och kanske inser att det nästan kostar lika mycket att köpa en ny dator? Då finns det en stor, stor marknad som väntar på dig. Datormarknaden. Man kan tycka att det är synd att man måste köpa en ny dator, men det är helt och hållet ditt eget val.

Vad ska man tänka på när man köper ny dator?

Den frågan är omöjlig för mig att svara på. Det enda jag kan göra är att förmedla kunskap, så att du själv kan avgöra om den billiga datorn i Elgigantens senaste utskick är värd att satsa på.

Stationär eller bärbar?

Den första frågan handlar om hur mobil du vill kunna vara. Här har de flesta bra koll på skillnaderna, en stationär dator har ofta högre prestanda till ett lägre pris än en bärbar. Den sistnämnda har dock andra fördelar, såsom bättre mobilitet och batteri. Köper man en bärbar dator bör man också kolla på batteritiden, som sällan är så stor som det utlovas. Ta bort hälften av det tillverkarna säger så får du en vettig batteritid.

En stationär dator har också fördelen att den går att bygga ut mer än en bärbar. Man kan på enkelt vis sätta in mer minne, byta grafikkort eller köpa en ny processor. Det går inte på en bärbar. Däremot får man portabilitet, sladdlöshet och dammfrihet om man väljer det bärbara alternativet.

Läs mer i Tommy K Johanssons fenomenala inlägg.

Processor

Processorn fungerar som datorns hjärta och genomför alla beräkningar och dylikt. Den är på så sätt en viktig komponent för en snabb och pigg dator. Det är ofta processorn som är flaskhalsen i systemet, men de allra vassaste märker man ingen skillnad mellan om man inte spelar resurskrävande spel.

För några år sedan var processorer med klockfrekvensen 0,5 GHz snabba. Idag måste man ha över 1-1,5 GHz för att inte datorn ska bli för seg. Det finns också olika processorer med fler än en kärna (ofta två eller fyra). Med flera kärnor går allt ännu snabbare. Summa summarum kan man säga att ju fler kärnor och ju högre klockfrekvens, desto snabbare går datorn.

Läs mer på Wikipedia.

Minne

Hur många program kan du ha uppe samtidigt? Det bestäms till stor del av arbetsminnet, även kallat för endast “minnet”. Dagens datorer skeppas med allt ifrån 1 GB och uppåt, men minst 4 GB är att föredra. Det är hyfsat lätt att själv byta minne i såväl bärbara som stationära datorer, vilket kan vara värt att testa innan du slänger din gamla dator.

Här handlar det främst om antal GB, även om det finns andra intressanta saker.

Läs mer på Wikipedia.

Även annat att tänka på

När man köper en ny dator finns det ju självklart andra saker att tänka på också. Minne, processor och stationär/bärbar är dock de tre faktorer som spelar störst roll för prestandan, alltså hur snabbt din dator tänker och laddar. En bra sak att titta på är priset, som ofta är högre för bra datorer.

Köper du en dator för 6-7 tusen kronor, kan du räkna med att den är snabb, och kommer vara det den närmsta tiden.

Och du, glöm inte att installera CCleaner när du skaffat din nya dator!