Det brukar sägas att minst 20% av hårddiskens totala storlek bör vara ledigt för att dator ska flyta på snabbt och smidigt. Det är en sanning med modifikation. Egentligen är det bättre om hårddiskens fria utrymme är ännu större, eftersom datorn då har lättare att hitta det lediga utrymmet.

Därför ska vi i den här guiden rensa hårddisken. Det kan låta jobbigt. Det är det också, om man inte låter någon annan göra jobbet.

Med CCleaner går det snabbt att rensa hårddisken

CCleaner är programmet som gör alla dessa tråkiga jobb enkla. I det här fallet slipper vi mycket av det jobbiga, eftersom CCleaner gör det åt oss. Har du inte installerat programmet, så följer du bara denna länk, trycker på Ladda ner och följer instruktionerna.

När CCleaner är installerat, öppna programmet. Det bör se ut ungefär såhär:

CCleaner

Till vänster finns en meny. Se där till att Filstädning är valt. Till vänster i själva huvudfönstret finns sedan en ruta med två flikar. Där markerar du allt du vill rensa bort. Notera att det finns en flik med Windows, och en flik med Applikationer. Du kan under båda dessa flikar gå in och markera vad du vill ta bort. Jag rekommenderar att du kryssar för så många rutor du bara kan, eftersom förbättringen av din dators prestanda då blir maximal.

Klicka sedan på Starta städning. Du kan också behöva trycka på Analysera innan du väljer Starta städning.

Sådär, nu är vi klara! Du kan gärna fortsätta med att gå igenom Mina Dokument, Mina Filmer och Mina Bilder, eftersom dessa mappar brukar innehålla stora mängder filer. Det gäller att rensa.

Spara över på extern hårddisk

Har du massor av filer kvar? Vet du inte vad du ska göra av dem? Skaffa en extern hårddisk, de brukar vara ganska billiga nuförtiden, och lägg över stora filer, så som bilder och filmer, där. Det kommer både du och din dator tjäna på!