Att datorn går långsamt har sina anledningar. Vad många inte vet om är att dolda virus kan ta mycket kraft från datorn, men ändå inte märkas. Bland annat finns adware, program eller reklam som installeras på din dator för att någon ska tjäna pengar på dem. Att skaffa antivirusprogram, helst ett bra sådant, är därför en viktig nyckel för att skydda sin dator från att bli långsammare.

På marknaden finns massor av olika antivirus. Olika program erbjuder olika skydd, vilket märks väl när man jämför dessa sida vid sida. Vilket är egentligen bäst av McAfee, Norton, Panda, F-Secure och alla andra program som finns representerade på den svenska antivirusmarknaden?

Skaffa antivirusprogram – gratis- eller betalversion?

Skaffa antivirusprogram

Skaffa antivirusprogram

På antivirusmarknaden finns, liksom inom många andra områden, program som är gratis. Dessa konkurrerar förvisso inom samma bransch som betalprogrammen, men inte inom samma underkategori. Ska man ha ett bra skydd mot adware, en fungerande brandvägg och samtidigt kunna använda datorn på samma sätt som innan är betalprogrammen nästan ett måste.

Det är din budget som bestämmer. Är du villig att lägga ut några hundra kronor om året på en snabbare dator, är det definitivt här du ska satsa dem. Att skaffa antivirusprogram kan vara den bästa investeringen du någonsin kommer göra för din dator.

Jämförelsetjänster på nätet

Till vår hjälp finns olika jämförelsetjänster för antivirus på nätet. Kopa-antivirus.se har specialiserat sig på att jämföra dessa program som, trots att de är ganska lika på ytan, har många skillnader. Där kan man välja vad man tycker är viktigt, samt få massa bakgrundsinformation och läsa guider som hjälper till innan du köper ditt antivirus.

Gör en genomsökning

När du köpt eller gratis laddat ner ditt antivirusprogram, är det första du ska göra att söka igenom datorn efter virus. Ta för vana att göra det ungefär en gång i månaden, trots att inga virus borde ha angripit din dator eftersom du har ett virusskydd. En del, ofta dyrare program, hjälper också till att optimera din dator och ser till att den flyter på som den ska. Dessa program varnar när du kan vidta åtgärder för att få din dator att gå snabbare.

Hur du gör en genomsökning efter antivirus (scanning) varierar från program till program. Läs instruktionerna som följer med eller sök på Google efter svar. Internet är fullt av tips och guider om hur man gör.

Se till att du är skyddad mot adware

Det finns olika typer av virus. En del, eller snarare den allra största, är olika typer av adware. Dessa program slöar tyvärr ner din dator rejält. För att skydda sig mot adware är antivirusprogrammet centralt. När det fungerar optimalt får du inte adware. Se därför till att just ditt antivirus är bra mot just detta hot.

Detta kan göras med hjälp av sökningar på Google, eller genom att läsa diverse recensioner på internet. Även här kommer Kopa-antivirus.se in i bilden, då det finns texter och länkar samlade på ett ställe, tillsammans med tips innan du ska skaffa antivirusprogram. Hur du än gör det, se till att läsa på ordentligt innan du köper ett skydd. Ett förhastat beslut är sämre än inget alls. Ett exempel på ett lysande antivirus är Norton Internet Security, som förvisso kostar lite mer. Men med det, får du å andra sidan ett skydd som är beprövat och verkligen fungerar.

När du installerat antivirus och sökt igenom din dator kan du till exempel avinstallera några program eller defragmentera hårddisken.