Är din dator seg i starten? Är den långsam överlag? En del program startar när du startar själva datorn. Det gör att uppstarten kan ta längre tid, och eftersom de ligger i bakgrunden hela tiden tar de också konstant kraft från både processor och arbetsminne. Man brukar säga att dessa program ligger under kategorin autostart, och i den här guiden ska dessa autostartande program bli så få som möjligt.

Varför finns autostart?

Autostartprogram är som sagt applikationer som startar när datorn startar. De segar inte bara ner starten, utan också datorn överlag. Finns det inga fördelar med autostart då? Jo, det finns det, naturligtvis. De flesta är olika uppdaterare, som ser till att dina program är av senaste versionerna, vilket är bra för ökad prestanda. Några är rena drivrutiner, som måste finnas för att du exempelvis ska höra något ljud från dina högtalare när du spelar musik.

En del andra autostartprogram finns där för att man snabbt ska kunna öppna själva huvudprogrammet. För att ta ett exempel kan man se att Spotify, från det att datorn startar, hela tiden ligger i bakgrunden för att vara berett på att starta. Hade inte en del av programstarten skett i samband med att datorn startade, hade vi fått vänta längre när vi väl ville använda programmet.

Stäng av funktionen autostart

Självklart är det vårt eget val om vi vill ha autostart på eller inte. De flesta program är faktiskt bra att ha kvar där. Men om du använder program väldigt sällan, och inte vill avinstallera dem helt, är det bra att ta bort dem. Uppstarten av själva datorn kommer gå mycket snabbare. Så här gör du:

  • Windows 7 & Vista: Öppna Startmenyn, skriv in msconfig i sökfältet och tryck Enter. Skriv in ditt användarnamn och lösenord om du blir tillfrågad.
  • Windows XP: Öppna Startmenyn, klicka på Kör och skriv in msconfig.

   Autostart - ta bort onödiga program från att starta automatiskt

   Autostart – ta bort onödiga program från att starta automatiskt

 1. Gå till fliken Autostart.
 2. Gå igenom listan, och avmarkera de kryssrutor för vilka program du inte vill ska autostarta. Notera att programmen inte avinstalleras, de startar bara inte i samband med att datorn startar.
 3. Klicka på OK.
 4. Välj att starta om datorn, eller gör det senare.

Snabbare dator utan autostart

Du kommer verkligen känna skillnad om du tagit bort många kryss från rutorna. Notera att du måste starta om datorn innan ändringarna börjar gälla.

Om du inte är säker på vad programmet gör, bör du strunta i att avmarkera det. Det skulle ju kunna vara någon viktig tjänst från operativsystemet, men känner du dig osäker kan du alltid googla på namnet. Läs sedan i diverse forum, det är alltid någon som har ett liknande problem!