Från start levereras Windows med massor av funktioner som ska göra operativsystemet snyggare och modernare. Är du inte den som bryr sig så mycket om bling-bling och coola effekter, kan du gott och väl ta bort lite av funktionaliteten från Windows. Dessa tips är direkt riktade till användare av Windows 7, men de kan även fungera på andra modeller av Windows.

Ta bort förhandsgranskning av skrivbordet

Det finns en funktion i Windows 7 som inte många känner till. Om du för muspekaren till det nedre högra hörnet förhandsgranskas skrivbordet, någonting som belastar processorn i onödan. Klickar du på knappen kommer du till skrivbordet, och alla fönster minimeras.

Att inaktivera den här funktionen är enkelt. Så här gör du: Högerklicka på Aktivitetsfältet (det fält där Start-knappen, öppna program och klockan finns). Välj Egenskaper. Under fliken Aktivitetsfältet finns längst ner en kryssruta med etiketten Använd Aero Peak för att förhandsgranska skrivbordet. Ta bort krysset ur denna ruta.

Nu kommer du inte längre kunna förhandsgranska skrivbordet, men däremot kommer funktionaliteten vara densamma när du klickar på den. Att avaktivera den här funktionen kan vara skönt eftersom man ibland bara ”råkar” föra muspekaren på knappen, vilket kan få processorn att jobba i onödan.

Byt tema till Windows Klassisk

Som standard följer temat Aero med Windows 7. Det gör att Windows 7 ser ut som Windows 7. Man kan dock byta, eftersom Aero tar mer kraft av grafikkort, processor och arbetsminne än exempelvis Windows Klassisk. Windows Klassisk påminner om utseendet i tidigare Windows-utgåvor, före Windows XP. Allt ser äldre ut. Men allt går också mycket snabbare.

Så här gör du för att byta tema till Windows Klassisk:

  1. Gå till Start-menyn.
  2. Klicka på Kontrollpanelen.
  3. Klicka på Ändra tema under Utseende och anpassning.
  4. Scrolla längs ner i rutan och välj Windows klassisk.
  5. Klart! Du har nu valt temat, och behöver inte bekräfta genom att trycka på OK eller liknande.

Att byta tema kommer garanterat göra att din dator går snabbare.

Töm skrivbordet från ikoner

Varje gång du ska visa skrivbordet måste det laddas in. På en långsam dator kan det ta tid, speciellt om det är fyllt av ikoner, så som rena filer eller genvägar till program. De flesta ”program” som ligger på skrivbordet är genvägar. Dessa har en liten pil nere till vänster på ikonen. Tar du bort dessa genvägar finns alltid ursprungsprogrammet kvar. Du kan då söka upp det genom att öppna start-menyn istället. Det är mycket bättre, eftersom skrivbordet går snabbare att ladda.

Ta en titt på skrivbordet, och se vilka genvägar du kan radera. Markera dem, genom att enkelklicka på ikonen och tryck sedan på Delete på tangentbordet. När du gått igenom alla genvägar kan du börja ta bort och flytta de filer som finns på skrivbordet. Dessa har INTE en liten pil nere till vänster, vilket betyder att de existerar endast på skrivbordet. Om du vill ta bort dessa filer, gör som du gjorde med genvägarna.

De filer du vill ha kvar flyttar du förslagsvis till mappen Dokument, genom att först markera filen genom ett enkelklick på ikonen. (Tips: markera flera filer samtidigt genom att hålla ned Ctrl-knappen samtidigt som du klickar på de filer du vill markera). Tryck sedan på Ctrl-knappen på tangentbordet samtidigt som du trycker in X. (Ctrl+X). Detta gör att du klipper ut filen. Öppna sedan Dokument genom att öppna start-menyn och klicka på Dokument uppe till höger. Välj sedan mapp och tryck denna gång Ctrl+V (klistra in). Nu har filen flyttats från skrivbordet till mappen Dokument.

Du kan naturligtvis flytta filer till andra ställen än Dokument-mappen.

När du läst klart den här guiden kan jag rekommendera att gå tillbaka till checklistan för att se vilka fler saker du kan göra åt din långsamma dator.