Ladda ner CCleaner gratis | Gå till utvecklarens hemsida

CCleaner finns i olika versioner. Den som recenseras på denna sida är gratisversionen, som duger när du bara ska använda programmet en gång. Tror du att du kommer använda programmet oftare, finns anledning att titta på några av dessa versioner, som förvisso kostar lite pengar:

Köp: Professional | Network Professional | Network Edition | Business Edition

CCleaner logo

CCleaner (uttalas c-cleaner) är ett fantastiskt program när det kommer till att hålla datorn i trim. Många säger till och med att det är omöjligt att ha en snabb dator utan att ha CCleaner installerat.

Vad gör CCleaner?

CCleaner är ett program som är tänkt att köras lite då och då av användaren. Det rensar registret, avinstallerar programoch genomför en allmän uppstädning av systemet. Framför allt har programmet fördelen att det har allt förinställt, så du behöver själv inte gå in och mixtra med inställningar eller välja vad som ska tas bort. CCleaner vet själv vad som ska vara kvar, och vad som är skräp.

Screenshot från CCleaner

Screenshot från CCleaner

Det finns fyra olika menyalternativ i huvudfönstret av programmet. Dessa kan hittas till vänster. Filstädning, Registret, Verktyg och Alternativ. Under Filstädning kan du välja olika objekt, för att sedan trycka på Starta städning så att CCleaner rensar i dessa objekt. Filstädning är den funktion som används mest i programmet, eftersom det är jobbigt att gå igenom alla dessa filer själv.

Registret-menyvalet är mycket nyttigt när du behöver hjälp med att rensa i registret. Efter ett tag kommer DLL-filer att saknas, eller andra luckor uppstå i det annars så snabba registret. Det gör att datorn går långsammare. Genom att först söka igenom registret efter problem, får du en bild av situationen och kan sedan välja om, och vad, du vill åtgärda.

Under Verktyg finns en blandad kompott utav verktyg att välja mellan. Om du till exempel har problem med att avinstallera ett program, kan du oftast göra det genom CCleaner istället.

Utforska programmet

Innan du har använt CCleaner kan du inte förstå hur bra det egentligen är. Därför rekommenderas du att ladda ner och testa en gratisversion, se länk längst upp på sidan. Tycker du att det fungerar bra, kan du också köpa en version som är mer avancerad. Se Piriforms (utvecklaren av CCleaner) hemsida för mer information om de olika programmen.