När åren går blir de flesta datorer riktigt sega. Det gäller både din och min, men sanningen är den att man faktiskt ofta lurar sig själv när man uppskattar sin dators snabbhet. Nedan berättar jag varför, och hur du bör börja för att få en snabbare dator.

Andra datorer utvecklas

Faktum är att utvecklingen hela tiden går framåt. Andra datorer kan verka bättre än den egna. Det är ofta en av de vanligaste orsakerna till att man tycker att sin dator är seg. En helt och hållet psykologisk effekt, alltså.

Idag är datorerna ungefär dubbelt så högpresterande som de var bara för ett år sedan. För två år sedan var de så långsamma att vem som helst skulle kunna göra skillnad på två datorer som man ställde upp bredvid varandra, och lät användaren avgöra vilken som var från vilket år. Det är en normal utveckling, och människan vänjer sig vid att saker och ting ska gå snabbare och snabbare. Antingen försöker du optimera snabbheten hos din dator, eller så köper du en ny. Ett annat sätt är självklart att köpa att utvecklingen går framåt.

Det här kan du göra för en snabbare dator

Det finns en del praktiska saker man kan göra för att få sin dator att gå lite snabbare, utvecklingen till trots. Om man bara fokuserar på den egna maskinen, och inte jämför med andra, blir det lättare. På den här sidan, som huvudsakligen ska förmedla tips om hur du kan snabba upp din dator (där av namnet :=) ), har jag delat upp åtgärderna i mjukvara och hårdvara.

Mjukvara

Mjukvara är program som är installerade på din dator. Man kan åstadkomma en stor skillnad bara genom att avinstallera lite program, rensa i registret och ta bort gammal webbläsarinformation. Det man kan göra på mjukvarusidan ger kanske inte samma stora förbättring som på hårdvarusidan, men är däremot en tillräcklig åtgärd om man inte vill spendera några pengar. Maxkapaciteten för processorn går självfallet inte att förbättra, men däremot kan man försöka göra så att endast nödvändiga saker använder den. På så sätt får man en känsla av att allt går snabbare.

Med bra och snabbt antivirus kommer du långt

Till höger i menyn kan du läsa om alla mjukvarurelaterade tips jag har, och alla ger effekt. Det är bara att välja och vraka…

Det är viktigt med ett bra antivirus, eftersom virus kan slöa ner din dator enorm. Läs därför lite tips innan du ska köpa antivirus.

Hårdvara

Det är först när du börjar byta ut hårdvara i din dator som du får chans att uppleva riktigt stora förbättringar i din dators sätt att bete sig. Och tro det eller ej, det är ingen raketforskning att byta exempelvis minnet. I den tydliga guiden här förklarar jag hur du går tillväga. Ett tips är att du först läser igenom guiderna en gång, för att få ett humm om vilka kunskaper som krävs. Känner du att du kan klara av det, ger du dig på uppgiften.

Mitt tips är alltid att först och främst se till att mjukvaran är i trim. Känner man sig fortfarande missnöjd, kan sista utvägen vara att börja byta ut datordelar eller till och med försöka hitta en ny dator.

Nu tycker jag att du borde fokusera på mjukvaran.